perjantai 11. maaliskuuta 2011

Ajatuksia leirikoulun jälkeen

Taiteilijan tuunaama Atlas-koeasema

Kotiinpaluustamme on kulunut kohtapuoliin kaksi viikkoa. Ajatusten ajan myötä selkiydyttyä ja tunnetilan tasoituttua on aiheellista hieman koota tiedeleirikoulumme antia.

Sastamalan verkostolukio kuuluu nykyään Tiedeopetusverkostoon yli sadan muun suomalaisen lukion tavoin. Yksi ja ilman muuta se näkyvin verkoston toiminta on vuotuisten tiedeleirikoulujen järjestäminen Genevessä sijaitsevaan CERN-hiukkastutkimuskeskukseen. Verkoston tarkoituksena on kehittää lukioikäisten nuorten tiedeopiskelua, tieteen opetusta lukioissamme sekä saada lukiot tekemään enemmän yhteistyötä keskenään. Voimmeko nyt, oltuamme vuoden ajan verkoston toiminnassa mukana, todeta kehittyneemme näillä saroilla?

Kyllä! Täytynee perustella.

Sastamalan fysiikasta kiinnostunut nuoriso on uppoutunut modernin fysiikan maailmaan syvemmälle kuin lukion opetussuunnitelma ulottuu. He ovat päässeet omin silmin näkemään fysiikan tutkimusta alan johtavassa laitoksessa ja kuulemaan huippututkijoiden kertovan omasta työstään. Toivottavasti opiskelijat ovat tämän prosessin aikana huomanneet, että he ovat itse juuri niitä huippulahjakkaita lupauksia, jotka jo kymmenen vuoden kuluttua vastaavat fysiikan edistysaskelista! Opiskelijamme olivat Cernissä todella hyvää mainosta Sastamalalle, jopa niin, että heidän toivotaan hakevan alkavien yliopisto-opintojen lomassa kesätöihin Cerniin. Kiitokset opiskelijoille, teille tieteen parissa kaikki on mahdollista!

Antimateria kiinnostaa!

Mitäs me opettajat tästä kokemuksesta saimme? Mitä hyötyi Sastamalan verkostolukio? En tuntenut aiemmin lainkaan Sarkia-lukion tai Mouhijärven lukion kollegojani. Tämähän se on ihmeellistä! Tiedän, että joissakin muissa aineissa yhteistyötä on tehty kovastikin, mutta me matikistit olemme ihan oma rotumme, hyvässä ja pahassa. Tämän tiedeopetusprojektin tiimoilta olemme tutustuneet toisiimme sitten sitäkin paremmin ja kaikenlaista yhteistä on varmasti luvassa! Yksi projektimme motiiveista olikin osoittaa kaupungin päättäjille, että Sastamalan kolmen elinvoimaisen lukion malli toimii. Mielestämme onnistunut projektimme toimii tästä yhtenä osoituksena.

Olen itse saanut projektimme aikana hyvin paljon vinkkejä omaan työhöni. Olen listannut asioita, jotka olisi pitänyt muistaa tehdä tai jotka olisi pitänyt tehdä paremmin tai ainakin pitänyt tehdä jollakin toisella tavalla. Nämä seikat liittyvät niin itse fysiikan opettamiseen kuin leirikoulun matkanjohtajan toimenkuvaankin. Vaikka Sastamalassa suoritetut valmistelumme sekä itse leirikoulu sujuivat todella hienosti, löydän silti hieman parannettavaa. Niinhän sen kai pitääkin olla. "Kehitys loppuu tyytyväisyyteen", tokaisi Teemu Selänne #8, yksi aikamme suurista ajattelijoista.

Olemme siis pysyviä jäseniä Tiedeopetusverkostossa. Lähetämme hakemuksen CERN-leirikouluun pääsemiseksi joka vuosi ja ensi lukuvuoden leirikouluun ovat hakemuspaperit jo lähteneet. Hakijoita on kuitenkin enemmän kuin leirikouluviikkoja, joten joka vuosi ei Sastamalan verkostolukio Sveitsiin pääse. Valitettavasti! Toisaalta, täytyy rehellisyyden nimissä todeta, että leirikoulu vaatii melkoisesti työtä toteutuakseen. Suurin työsarka on ehdottomasti rahoituksen kerääminen, olihan tämän vuoden leirikoulumatkan budjetti noin 12 000 euroa. Emme ole niin onnekkaassa asemassa, että saisimme tuon summan joltakin yksittäiseltä taholta, vaan rahoitus on pääasiassa löydettävä "vapailta markkinoilta". Tietysti voisimme maksattaa matkat kokonaisuudessaan mukaan lähtevillä opiskelijoilla (vanhemmilla), mutta koulumaailmassa täytyy yrittää huomioida tasavertaisuusperiaate. Eivät fysiikan tai minkään muunkaan oppiaineen opiskelumahdollisuudet saisi riippua vanhempien varallisuudesta. Ei ainakaan Suomen kaltaisessa koulutuksen tasa-arvon mallimaassa!

Kiitokset siis matkamme mahdollistaneille yhteistyötahoillemme! Listaan teidät aakkosjärjestyksessä reilun pelin hengessä:


Epsira Oy
Etelä-Satakunnan Puhelin Oy
FrestemsOy
Kemira Chemicals Oy
Kiikan Lions Club
Komas Oy
K-Supermarket Superi
Matka-Jokela Oy
MouhijärvenOsuuspankki
Opetushallitus
Sastamalan kaupunki
Sata-Hämeen Lähivakuutus
Satalaatta Oy
Suodenniemen Säästöpankki
Taksi Matti Nieminen
Teknikum Oy
Thermisol Oy
Vammalan lukion kannatusyhdistys
Vexve Oy


Te olette avarakatseisuudessanne todellisia tulevaisuuden tekijöitä!

Kiitokset myös Sastamalan verkostolukion kollegoille mielenkiinnosta projektiamme kohtaan sekä esimiehillemme tuesta projektin aikana. Kiitokset myös Kristalle ja Karille, kaltaisenne luotettavat sijaiset ovat harvassa!

Ja kiitokset opiskelijoiden kotijoukoille! Toivottavasti olette huomanneet jälkikasvussanne joitakin projektin aiheuttamia positiivisen kehityksen merkkejä!

-Sakari-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti