maanantai 21. helmikuuta 2011

H-hetken aattona

Huomenna, jos niin on tällä kertaa käydäkseen, lähtee Sastamalan verkostolukiosta kaksikymmentä opiskelijaa ja neljä opettajaa Sveitsiin Cern-hiukkastutkimuskeskukseen. Cernissä opiskelemme kolmen päivän ajan pikkuhiukkasten elämää ja yritämme ymmärtää mieltä alati askarruttavaa aineen rakenteen Standardimallia. Saamme opetusta alan johtavilta tutkijoilta ja hotkimme lounasta samassa työmaaruokalassa rinta rinnan Nobelistien kanssa. Ei paha, sikäli jos fysiikka kiinnostaa!


Ajattelin, etten julkaise minkään valtakunnan tekstejä matkaamme liittyen ennen saapumistamme perille Sveitsiin. Ikäänkuin kerjäisin huonoa onnea nuolaisemalla ennen tipahtamista. Sitten, onneksi jälleen kerran, muistin olevani fyysikko enkä siten usko näihin henkimaailman karmoihin. Että ei kun vaan!


Matkaanhan piti lähteä jo viime joulukuussa, mutta lentoemäntien lakko jätti finskimme kentälle. Hirveässä hötäkässä saimme matkan siirrettyä tähän helmikuun loppuun. Lievää masennusta siirron johdosta koimme, olimmehan aikatauluttaneet vierailun juuri opiskeltujen teoriaopintojen perään. Olisi ollut asia kirkkaana mielessä ja into kova. No, nyt on sitten teoriaopinnoista jo aikaa ja penkkareiden ja abiristeilyn jälkeen lienee jäljellä enää tuo into.


Toisaalta, joulukuussa emme olisi päässeet nauttimaan suomalaisen teoreettisen fysiikan tutkijan luennosta. Nyt pääsemme. Saamme kysellä oikein luvan kanssa kaikkia niitä asioita, jotka se oma lukion fysiikan opettaja ohitti mumisemalla jotakin epäselvää yrittäen näin ilmeisen turhaan peittää oman tietämättömyytensä. Värivaraus? Upeaa!


Palaillaan,


Sakari



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti