torstai 24. helmikuuta 2011

Keskiviikon kujeet


8:00 CERN-hostel heräsi sulosointuihin. Nuo sulosoinnut kaikuivat naisten suihkukopeista, jonne osa miesopiskelijoista oli eksynyt. Ikivihreinä sointuina kajahteli Geneven aamussa mm. Rihannan ”Only girl in the world”. Aamupalapöydät notkuivat runsaudesta lämpimine croissantteineen ja munkkeineen. Täkäläistä logiikkaa edustaa ilmeisesti se, että tuoremehu maksaa tuplasti runsaalla marmeladikerroksella vuoratun tuoreen patongin verran.



Varsinaisen ohjelman avauksena yhteyshenkilömme Riitta Rinta-Filppula ohjaili meidät ensimmäisille esittelyillemme CERN:n lippulaivalle, ATLAS-koeasemalle. Täällä koimme uskomattoman 3D-esittelyn ATLAS-asemasta (ryhmäkuva). 



Tästä kokemuksesta selvittyämme jatkoimme konferenssisaliin Markus Nordbergin leimuavalle luennolle CERN:n yleiskuvasta. ATLAS-aseman rahoituksen koordinoinnista vastaava fyysikko-ekonomi Nordberg pääsi kotikentällään vauhtiin ja luennolla nähtiin varsinaista stand-up -fysiikkaa. Karttakepin palaset vain lentelivät.



Lounaalla suomipoika oli vieläkin aivan sormi suussa, osittain vaihtoehtojen runsaudesta (pizzaa, pastaa, lihaa, kalaa, makkaraa... ja kaikki ranskaksi) ja osittain ostosysteemin käsittämisen pätkittäisten hankaluuksien johdosta (niinpä niin, hiukkasfysiikkaa lähdettiin opiskelemaan ja ruokalan systeemikin on jo liian vaikea...). Poikkeuksen muodosti Sakke, joka oli tietenkin tässä ruokalassa kuin kala vedessä. 

Kun lounas oli ohi ja päivän aikana jopa yhteensä kolme kertaa yhteisestä tapaamisajasta myöhästynyt Eerokin löysi taas paikalle, jatkui päivä tohtori Sami Räsäsen vetämällä hiukkasfysiikan luennolla. Aiheessa päästiin mainiosti aavistuksen verran pintaa syvemmälle ja kahvipöydässä Räsänen saikin rauhaisan kahvituokion sijasta vastaansa liudan tarkentavia kysymyksiä. Keskustelu jatkui lopulta niin pitkään, ettei tänään ehditty lainkaan microcosmos-näyttelyyn.


Illemmalla Sastamalan verkostolukion invaasioryhmä lähti vyörymään raitiovaunulinjoja myöten Geneven keskustaan putsaamaan paikalliset syöttölät muonavaroistaan. Geneveen päästyään ryhmä hajosi pienempiin porukoihin, joista kukin suuntasi mieleiseensä paikkaan aterioimaan. Vaikeuksia ja hupaisia tilanteita synnyttivät ranskantaidon puutteesta johtuvat kommunikaatio-ongelmat paikallisten ruokapaikkojen tarjoilijoiden kanssa. Pilvien lomasta välähtelevät Alpit kruunasivat visiitin jylhien lumihuippujensa majesteettisuudella. Pilvisyydestä huolimatta ilma oli n. 30 astetta lämpimämpää kuin kotosuomessa ja toppatakit saattoivat jäädä unholaan.

Huomenna ohjelmassa on hyppy teoreettisesta fysiikasta kokeelliseen fysiikkaan Jorma Tuominiemen johdolla. Luennoissa on ainakin tähän asti onnistuttu käsittelemään asioita sopivan syvällisesti niin, että hereillä on oltava ja aivokuoren ryppyisimmätkin solut on aktivoitava mikäli kärryillä mielii pysyä. Haastetta löytyy. Toivottavasti tämä jatkuu huomennakin.




Terveisin Sveitsistä,

Pietari, 3b

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti